11 Cerita Menarik Di Netflix Adaptasi Daripada Buku

Umum mengetahui Netflix ialah platform penstriman video popular dan telah mengedar serta menerbitkan berdozen filem, siri drama dan rancangan TV. Dan kebanyakannya diangkat daripada karya sastera.

Berikut kami kongsikan 11 rancangan original Netflix diadaptasi daripada buku-buku:

1. You

Adaptasi:  Novel karya Caroline Kepnes dengan judul sama

Seorang penjual buku di kota New York (merangkap pembunuh bersiri) telah jatuh cinta dengan seorang pelanggan. Namun rasa cinta itu bertukar jadi obsesi yang berbahaya.

2. Hold the Dark

Adaptasi: Novel karya William Giraldi dengan judul sama

Seorang penulis yang mengkaji kelakuan semla jadi serigala telah mengembara ke sebuah perkampungan kecil di Alaska. Penduduk kampung tersebut sedang memburu beberapa ekor serigala yang dipercayai telah membaham tiga orang kanak-kanak. Penulis itu mendapati dia terperangkap di tengah-tengah misteri yang menakutkan.

3. The Fundamentals of Caring

Adaptasi: Novel The Revised Fundamentals of Caregiving karya Jonathan Evison

Seorang penulis pencen cuba mengatasi masalah peribadinya dengan mengambil upah sebagai penjaga/pengasuh kepada seorang remaja kelainan upaya yang amat berminat dengan tempat-tempat menarik di Amerika. Jadi mereka buat ‘road trip’ dan mula memahami erti kehidupan sepanjang perjalanan itu.

4. To All the Boys I’ve Loved Before

Adaptasi: Novel karya Jenny Han dengan judul sama

Lara Jean, seorang gadis pemalu di sekolah tinggi tidak tahu mahu letak di mana mukanya apabila surat-surat cinta yang ditulisnya (tanpa niat untuk menghantar) telah dihantar kepada lima jejaka yang diminatinya dalam diam. Siapakah pengirim misteri surat-surat itu? Semuanya terjawab dalam movie ini.

5. To All the Boys: P.S. I Still Love You

Adaptasi: Novel karya Jenny Han dengan judul sama

Merupakan sekuel kepada To All the Boys I’ve Loved Before, kejutan belum habis lagi apabila salah seorang penerima surat cinta Lara Jean muncul semula dalam hidupnya.

6. The Ghost Bride

Adaptasi: Novel karya Yangsze Choo dengan judul sama

Belatarkan era 1890-an di Melaka, seorang gadis peranakan Cina ditawarkan untuk menjadi ‘pengantin hantu’ bagi sebuah keluarga kaya sebagai solusi penyelesaian masalah hutang. Si gadis telah memasuki alam kubur demi mencari jawapan kepada sebuah misteri gelap yang melingkari dua keluarga besar.

P.S: Novelnya sangat best, I tell you.

7. The Haunting of Hill House

Adaptasi: Novel karya Shirley Jackson dengan judul sama

Sebuah keluarga yang berantakan mengalami trauma selepas tinggal di sebuah rumah agam. Gangguan itu tetap menghantui mereka walaupun selepas berpindah rumah.

8. The Boy Who Harnessed the Wind

Adaptasi: Novel karya William Kamkwamba dan Bryan Mealer

Seorang kanak-kanak lelaki dari keluarga miskin merancang untuk selamatkan kampungnya daripada kemarau dengan membina kincir angin. Namun projek itu berdepan dengan halangan kerana kemelut keluarga.

9. The Last Thing He Wanted

Adaptasi: Novel karya Joan Didion dengan judul sama

Seorang wartawan berpengalaman telah terheret ke dalam sebuah dunia konspirasi dan korupsi berpusat daripada ayahnya yang sedang tenat.

10. The Willoughbys

Adaptasi: Novel karya Lois Lowry dengan judul sama

Empat beradik telah menghantar ibu bapa mereka yang mementingkan diri dan mengabaikan mereka ke sebuah percutian palsu yang direka sendiri dengan harapan mereka tak balik ke rumah lagi.

11. 1922

Adaptasi: Novella karya Stephen King dengan judul sama

Kata orang, “Tanah dan harta merupakan maruah bagi orang lelaki.” Pada sekitar tahun 1920-an, seorang petani di Nebraska senyap-senyap telah membunuh isterinya kerana mahu jual sebahagian daripada tanah mereka. Dan rahsia itu telah memakan diri, keluarga dan kewarasannya.

Untuk tahu lagi cerita-cerita best di Netflix, jemput klik artikel di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca